mayoral

MÁLAGA, SPAIN

The project consisted of rehabilitating Intelhorce, an important textil company of the past century located in Málaga, Spain, to become the new logistic center of Mayoral, one of the main children’s clothing companies around the world.

For the main building renovation, the project preserves the inner space, repairing the main structure and includes the design of a new representative façade. Simultaneously, the rest of the industrial area is prepared for the future extension of the company.

Improving energy efficiency and reducing the CO2 footprint were at the foundation of the design concept. Therefore, the new façade was designed as a solar shading system made of GRC panels, the largest fabricated in Spain. Its design, inspired by a pleated piece of fabric, generates a functional envelope that reduces the direct solar radiation by 39%, becoming the new image of Mayoral.

CONCEPT / CONTEXT AND STRATEGY

When Intelhorce (1957-2004), a public textil company, went bankrupt, Mayoral acquired the complex (30 Has) to develop its new logistic center and as a reserve area for its future expansion.

The rehabilitation of the main building, (Vázquez, Valdés. 1963) became the core of the project, and consisted of:

  • 1. Recovering the structure
  • 2. Improving the energy efficiency of the building
  • 3. Designing a new skin that represents the textil company

The main challenge was creating a bioclimatic performative façade that represented a textil company. Therefore, we formulated our design strategy: creating a shading system using the concept of “fabric” as the leitmotif of the final form: a fabric that protects the building from the sun.

The next challenge was the integration of the historic building with the new skin. Hence, we used the scale and proportions of the cross section of the existing structure as the base geometry of the panels.

Finally, we had to Project blueprints

 
mayoral: Mayoral 01mayoral: Mayoral 02mayoral: Mayoral 03mayoral: Mayoral 04mayoral: Mayoral 05mayoral: Mayoral 06mayoral: Mayoral 07mayoral: Mayoral 08mayoral: Mayoral1mayoral: Mayoral2mayoral: Mayoral3mayoral: Mayoral4mayoral: Mayoral5mayoral: Mayoral6mayoral: Mayoral7mayoral: Mayoral8mayoral: Mayoral9mayoral: Mayoral10mayoral: Mayoral11mayoral: Mayoral12mayoral: Mayoral13mayoral: Mayoral14mayoral: Mayoral15mayoral: Mayoral16mayoral: Mayoral17mayoral: Mayoral18mayoral: Mayoral19mayoral: Mayoral20mayoral: Mayoral21mayoral: Mayoral22mayoral: Mayoral23
 
 
mayoral

MÁLAGA, SPAIN

The project consisted of rehabilitating Intelhorce, an important textil company of the past century located in Málaga, Spain, to become the new logistic center of Mayoral, one of the main children’s clothing companies around the world.

For the main building renovation, the project preserves the inner space, repairing the main structure and includes the design of a new representative façade. Simultaneously, the rest of the industrial area is prepared for the future extension of the company.

Improving energy efficiency and reducing the CO2 footprint were at the foundation of the design concept. Therefore, the new façade was designed as a solar shading system made of GRC panels, the largest fabricated in Spain. Its design, inspired by a pleated piece of fabric, generates a functional envelope that reduces the direct solar radiation by 39%, becoming the new image of Mayoral.

CONCEPT / CONTEXT AND STRATEGY

When Intelhorce (1957-2004), a public textil company, went bankrupt, Mayoral acquired the complex (30 Has) to develop its new logistic center and as a reserve area for its future expansion.

The rehabilitation of the main building, (Vázquez, Valdés. 1963) became the core of the project, and consisted of:

The main challenge was creating a bioclimatic performative façade that represented a textil company. Therefore, we formulated our design strategy: creating a shading system using the concept of “fabric” as the leitmotif of the final form: a fabric that protects the building from the sun.

The next challenge was the integration of the historic building with the new skin. Hence, we used the scale and proportions of the cross section of the existing structure as the base geometry of the panels.

Finally, we had to

projects | offices / businesses | mayoral
close

contact

Málaga

Alameda Principal 20. 8º.

T - 951136624

[email protected]

How can we help you?

download our dossier download our dossier

close
close

If you wish to know more about our professional regulation you can view it from these links:
close

services

Rafael Urquiza Sánchez de Málaga, Málaga, ES en Houzz  Rafael Urquiza Sánchez de Málaga, Málaga, ES en Houzz
This site uses its own and third-party cookies to gather anonymous statistical data during browsing and to provide better user experience. By continuing to browse or use our services you accept the use we make of them. You can change the settings of cookies from your browser and get more information aquí.